Tiedätkö ihotyyppisi ja kuinka sinun tulisi suojautua auringolta?

Tiedätkö ihotyyppisi ja kuinka sinun tulisi suojautua auringolta?

Tiesitkö, että ihosi voi sietää aurinkoa suojaamattomana ihotyypillesi ominaisen ajan ennen kuin se palaa? Etenkin keväällä aurinko usein yllättää sillä ihon oma suojamekanismi ei ole vielä ehtinyt aktivoitua, kauden aurinkovoiteita ei ole hankittu, säteily on voimakasta ja iho palaa erittäin herkästi. Palamisen, pigmenttiläiskien, ryppyjen ja pahimmillaan ihosyövän välttämiseksi on parasta tuntea oma ihotyyppi ja parhaat keinot sen suojaamiseksi.

Tiesitkö, että ihosi voi sietää aurinkoa suojaamattomana ihotyypillesi ominaisen ajan ennen kuin se palaa? Etenkin keväällä aurinko usein yllättää sillä ihon oma suojamekanismi ei ole vielä ehtinyt aktivoitua, kauden aurinkovoiteita ei ole hankittu, säteily on voimakasta ja iho palaa erittäin herkästi. Palamisen, pigmenttiläiskien, ryppyjen ja pahimmillaan ihosyövän välttämiseksi on parasta tuntea oma ihotyyppi. UVA- ja UVB -säteet vaikuttavat myös tummimpiin ihotyyppeihin. 

 

Voiko iho ruskettua vaikka käyttää aurinkosuojaa?  

Moni rakastaa ruskettunutta ihoa. On kuitenkin hyvä tietää, että ruskettuminen on ihon luonnollinen suojamekanismi soluvaurioita vastaan. Ruskettunut iho voi antaa tunteen suojasta, mutta tosiasiassa suoja on hyvin heikko ja myös ihotyypistä riippuvainen. 

Ruskettuessa pigmenttiä, eli melaniinia, vapautuu ihon pintaan keinona suojata ihoa haitallisilta UV-säteiltä, jotta ne eivät pääsisi tekemään lisää tuhojaan syvällä soluissamme. Melaniinilla, joka ruskettaa ihon, kestää kuitenkin useita päiviä nousta ihon pintaan. Auringolle on hyvä siksi altistua aina suojautuen ja mahdollisimman lempeästi, palamista kaikin tavoin välttäen. Aurinkosuojavoiteet eivät estä ruskettumista vaan niiden tärkein tehtävä on juuri suojella ihoa vaurioilta. Auringon vaikutukset iholla eivät nimittäin nollaannu vaan kasaantuvat ihon muistiin vuosien vieriessä. Aurinkosuojat suojelevat siten aurinkopääomaamme, joka vähenee elämän mittaan eikä uudistu koskaan. 

Ihon suojaaminen pigmenttityypin mukaan: 

Karkea jaottelu jakaa ihmiset kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Herkästi palavilla ja vain vähän ruskettuvilla (ihotyypit 1 ja 2) on suurempi melanooman riski. Lasten iho on monin tavoin herkempi ja siksi heidät luokitellaan herkimpään ihotyyppiin 1.  Lapsena koetut ihon palamiset altistavat aikuisena melanoomalle.

 

Ihotyyppi 1: Ei rusketu, palaa aina 

Tämän ihotyypin iho on hyvin vaalea, hiukset ovat punertavat tai vaaleat ja iholla on pisamia. Iho alkaa palaa 5-10 minuutin jälkeen. Ihosyövän riski on tällä ryhmällä suurin. 

Tälle ihotyypille suositellaan aina korkeimman suojan antavaa voidetta: SPF50 ja SPF50+.

Ihotyyppi 2: Ruskettuu vähän, palaa melko helposti

Tämän ihotyypin iho ja hiukset ovat vaaleat, silmät ovat useimmiten siniset tai vihreät. Iho alkaa palaa 10-20 minuutin jälkeen. Ihosyövän riski suuri

Aurinkovoidesuositus tällekin helposti palavalle ihotyypille on SPF50 tai SPF50+ 

 

Ihotyyppi 3: Ruskettuu, palaa silloin tällöin

Tämän ihotyypin iho ruskettuu melko hyvin, mutta hitaasti ja palaa joskus. Ihotyypillä 3 on useimmiten tummanvaaleat tai ruskeat hiukset ja silmät joko vaaleanruskeat, siniset tai harmahtavat. Iho alkaa palaa 20-30 minuutin jälkeen. Ihosyövän riski on suuri. 

Suositus: SPF30 ja kasvoille SPF50

 

Ihotyyppi 4: Ruskettuu helposti, palaa joskus

Tämä ihotyyppi ruskettuu helposti ja palaa harvoin. Iho on luonnostaan vaaleanruskea ympäri vuoden ja silmät ja hiukset ovat tummat. Iho alkaa palaa 30-40 minuutin jälkeen. Tälläkin ihotyypillä on ihosyövän riski. 

Suositus: SPF30 ja SPF50

 

Ihotyyppi 5: Ruskettuu, palaa erittäin harvoin.

Tämän ihotyypin iho on luonnostaan tumma ja se voi hieman tummua ruskettuessa. Hiukset ovat tummat tai mustat ja silmät ruskeat. Vaikka iho palaisi erittäin harvoin, voi aurinko silti vahingoittaa ihoa ja esimerkiksi aiheuttaa pigmenttimuutoksia. 

Suositus: SPF30 ja SPF50

 

Ihotyyppi 6: Ei pala.

Tämän ihotyypin iho on luonnostaan hyvin tumma. Silmät ovat tummanruskeat ja hiukset mustat. Ihotyyppiin 6 pätee silti sama kuin ihotyyppiin 5; Aurinko voi vahingoittaa ihoa ja esimerkiksi aiheuttaa pigmenttimuutoksia

Suositus: SPF30

 

Suomessa alkukeväästä loppusyksyyn pitäisi käyttää aurinkosuojaa koko ajan ja kaikille alueille, joita aurinko voi koskettaa. Aurinko on seuranamme myös pilvisellä säällä, UV-säteily läpäisee pilvet paremmin kuin näkyvä valo.

Katso täältä kaikki aurinkotuotteet!

TILAA UUTISKIRJE

Liittymällä postituslistallemme saat ensimmäisenä tietoa uutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista.