Vahvista lapsen ihoa ja vastustuskykyä - Miten vauvan ja pienen lapsen ihoa kannattaa hoitaa?

Vahvista lapsen ihoa ja vastustuskykyä - Miten vauvan ja pienen lapsen ihoa kannattaa hoitaa?

Vauvan ja pienen lapsen iholle on tarjolla monia erilaisia tuotteita. Jos erityisiä iho-ongelmia ei ole, parhaimmillaan lapsen iho toimii kuitenkin ihan itse ilman ylimääräistä rasvausta. Mutta voiko suomalainen tuoteuutuus silti tarjota jotain uutta vauvan ihonhoitoon? Moi Forest -tuotesarjan tuotesuunnittelija, kolmen lapsen äiti ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Maria Varon vinkkaa, mitä tulisi huomioida lapsen ihonhoidossa ja miten lapsen vastustuskykyä voi vahvistaa ihon kautta.
Joulusilli Siken makuun Luet nyt Vahvista lapsen ihoa ja vastustuskykyä - Miten vauvan ja pienen lapsen ihoa kannattaa hoitaa? 5 minuuttia Seuraava Tiedätkö ihotyyppisi ja kuinka sinun tulisi suojautua auringolta?

Teksti: Maria Varon
Kuvat: Moi Forest

Vauvan ja pienen lapsen iholle on tarjolla monia erilaisia tuotteita. Jos erityisiä iho-ongelmia ei ole, parhaimmillaan lapsen iho toimii kuitenkin ihan itse ilman ylimääräistä rasvausta. Mutta voiko suomalainen tuoteuutuus silti tarjota jotain uutta vauvan ihonhoitoon? Moi Forest -tuotesarjan tuotesuunnittelija, kolmen lapsen äiti ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Maria Varon vinkkaa, mitä tulisi huomioida lapsen ihonhoidossa ja miten lapsen vastustuskykyä voi vahvistaa ihon kautta.

MOI FOREST

 

1. Pienen lapsen iho on ohuempi ja herkempi kuin aikuisen iho

Pienen lapsen iho on ihanan ruusuinen ja pehmeä, mutta se voi reagoida hyvin herkästi erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin. Lapsen iho on myös aikuisen ihoa ohuempi ja ihosolujen uusiutuminen on huomattavasti nopeampaa kuin aikuisella. Lapsille tarkoitettujen ihonhoitotuotteiden on tietenkin oltava hyvin hellävaraisia, eikä mitään tuotteita kannata käyttää iholle turhaan. Jos iho näyttää voivan hyvin, sitä ei tarvitse rasvata tai öljytä vauvaöljyllä kauttaaltaan koko ajan. Liiallista pesemistä olisi myös hyvä välttää, jotta ihon oma suojaava hydrolipidikalvo pysyisi ehjänä ja ihon mikrobitasapaino terveenä.

2. Lapsen iho toimii osana immuunipuolustusta

0–3-vuotiaan lapsen immuunisysteemi kerää innokkaasti tietoa ympäristöstä muun muassa ihon, suoliston ja hengitysteiden epiteelisolukon kautta. Noilla alueilla on tärkeää tunnistuskudosta, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan uuteen maailmaan kohdun ulkopuolella. Kun lapsi lähtee ryömimään ja konttaamaan, hän laittaa kaiken suuhunsa, jotta immuunisysteemi saa harjoitusta ympäristön mikrobeilta.

Nykylapsilla kuitenkin erilaiset yliherkkyydet ja allergiat ovat lisääntyneet, sillä lapset syntyvät mikrobinäkökulmasta täysin erilaiseen ympäristöön kuin vaikkapa heidän isovanhempansa. Erilaisten kemikaalien määrä ympäristössä on lisääntynyt ja samalla myös ympäristön mikrobisto on köyhtynyt maalaiselämän väistyttyä kaupungistumisen myötä. Ruuantuotanto, rakennustekniikka (hirsitalot vs. betonitalot), maisemointi yms. ja vaikkapa kotieläinten pito (lehmät ja hevoset vs. kissat ja koirat) ovat muuttuneet menneinä vuosikymmeninä ja vaikuttaneet myös mikrobiympäristöömme negatiivisesti.

Tehtävämme on siis pitää huolta, että lasten immuunipuolustus saa kontaktia myös vastustuskykyä vahvistaviin mikrobeihin. Näitä mikrobeja löytyy esimerkiksi metsämullasta, luonnonvaraisilta niityiltä ja karjatiloilta. Myös koira kotieläimenä auttaa vahvistamaan lasten vastustuskykyä (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33674692).
Tiedämme, että vilkkaan arjen keskellä, kaupungissa tai allergiaperheissä riittävän mikrobialtistuksen saaminen ei ole todellakaan niin helppoa! Jos et pääse aina metsään, helppo tapa vahvistaa mikrobiomin monimuotoisuutta on Moi Forest -tuotteiden päivittäinen käyttö. Moi Forest -tuotteet sisältävät suomalaisten yliopistojen kehittämää “metsäpölyä”, eli Reconnecting Nature™ -mikrobiuutetta. Voiteiden avulla vastustustuskyky saa kaipaamaansa harjoitusta turvallisesti ja myös ihon mikrobiomi vahvistuu.

3. Mitä tehdä, jos lapsen iho on kuiva ja hilseilevä tai siinä on ihottumaa?

Lapsen iho voi kuivua esimerkiksi talvella, kun ilman kosteuspitoisuus on hyvin alhainen. Tällöin ylimääräistä pesemistä on hyvä välttää ja lapsen iholle voi vaikka hieroa kookos- tai oliiviöljyä ennen peseytymistä/kylvetystä suojaamaan ihoa. Moi Forest -vauvavoide sopii myös hyvin käytettäväksi kuivilla ihoalueilla, sillä voiteen sisältämä luomulaatuinen koivunmahla sekä luomulaatuiset kasviöljyt ja omegarasvahapot auttavat parantamaan ihon rasva-kosteustaspainoa.

Jos lapsella taas on ihottumaa, kannattaa miettiä, mikä ihottuman voisi aiheuttaa. Onko aloitettu jokin uusi ruoka-aine tai alettu käyttää vaikkapa uutta pyykinpesuainetta. Ruokavalion säätämisellä ja kemikaalialtistusta vähentämällä voidaan mahdollisesti vaikuttaa ihottumaan. Moi Forest -voiteiden ainesosat ovat hyvin mietoja, joten myös kuivia ihottumalänttejä voi hoitaa Moi Forest -vauvavoiteella. Älä käytä voidetta kuitenkaan rikkoutuneelle iholle, jotta metsäpöly ei tunnu ikävältä. Rikkoutuneelle ihoalueelle voi käyttää esimerkiksi puhtaita kasviöljyjä, kuten kookos- tai jojobaöljyä.

4. Hyvää likaa ja koiran pusuja

Koska ylihygieenisyys ja liian steriili ympäristö ovat omiaan lisäämään allergioita, on hyvä antaa lapselle tilaisuus luontokontaktiin niin usein kuin mahdollista. Metsäkävelyt ja isomman lapsen kanssa esimerkiksi marjojen poimiminen ovat hyviä tapoja vahvistaa luontoyhteyttä ja saada terveyttä ylläpitäviä mikrobeja iholle ja hengitysteihin sekä suuhunkin. Kotieläintiloilla käyminen, kuravellin maistaminen ja koirakaverin pusut ovat myös tervetullutta harjoitusta kehittyvälle immuunisysteemille. Arjessa tällaisia kontakteja voi kuitenkin olla vaikea saada riittävän usein. Tällöin Moi Forest -voiteet ovat hyvä apu, sillä niiden sisältämä mikrobiuute antaa samanlaista harjoitusta vastustuskyvylle, kuin metsämulta. (www.futuremedicine.com/doi/10.2217/fmb-2017-0286 ja advances.sciencemag.org/content/6/42/eaba2578 )

Levitä Moi Forest -vauvavoidetta iholle päivittäin vähintään noin 10 cm x 20 cm laajuiselle ihoalueelle. Voiteen sisältämät kasviöljyt pehmentävät ihoa ja estävät kosteutta haihtumasta ja lisäksi ne hillitsevät tulehdusta sekä toimivat ihon tasapainoa ylläpitävien mikrobien ravintona. Älä säikähdä voiteen harmaata väriä, se nimittäin tulee Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteesta ja sulautuu ihoon voidetta levitettäessä. Voide kannattaa levittää vähän kerrassaan kuiville ihoalueille. Muutoin turhaa rasvausta, millä tahansa tuotteella, kannattaa välttää, jotta lapsen ihon oma rasvantuotanto ei häiriytyisi. Jos voidetta menee vaatteelle se lähtee pesussa pois, eikä jätä pysyvää tahraa.

Moi Forest -voiteen käytön voi aloittaa siinä vaiheessa, kun vauva alkaa ryömimään tai konttaamaan ja saa muutoinkin kontaktia monipuolisemmin ympäristön mikrobeihin. Isommille yli 5-vuotiaille lapsille ja perheen aikuisille sopii hyvin Moi Forest Multipurpose -voide. Hyvä lika vahvistaa lapsen vastustuskykyä! ♡

 

Moi Forest -voiteiden ennakkomyynti

Tilaamalla ennakkoon varmistat, että saat käyttöösi Moi Forest -voiteen ensimmäisten joukossa. Voit tilata ennakkoon 25.3.2021 asti.

Näin tilaat ennakkoon:

1) Lisää ostoskoriin tulevat Moi Forest -tuotteesi

2) Lisää tilaukselle vain Moi Forest -tuotteita.

3) Käytä tilauksella ilmaisen toimituksen etukoodia: MOIFOREST

4) Toimitus viikolla 13. 

 

MOI FOREST

 

Maria Varon on estenomi sekä luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttaja ja luennoitsija. Maria toimii Moi Forest -brändin tuotesuunnittelijana ja on kirjoittanut kirjan Elävä iho.

Hän on työskennellyt vuodesta 2007 kokonaisvaltaisen ihonhoidon ja luonnonkosmetiikan parissa sekä toiminut alan asiantuntijana. Pitkä kokemus ja työskentely alan huippujen kanssa on tuonut näkemystä erilaisten iho-ongelmien hoidosta ja siitä, miten isossa roolissa ihomme toimii osana immuunipuolustusta.

Kokonaisvaltaisempi ymmärrys auttoi Mariaa aikuisiällä pääsemään eroon allergioista ja näkemään sen, ettei luonto ole syynä yliherkkyyksiin vaan sitä vastaan toimiminen. Omien lasten kohdalla hän on osannut tehdä toisenlaisia ratkaisuja, eikä herkkyyden ole tarvinnut olla heille toistaiseksi taakkana. Marian motto onkin “herkkyys ei ole rasite, vaan se voi olla voimavara.”

Tutustu Moi Forest brändiin www.moiforest.com 

Tutustu Elävä iho-kirjaan tästä.

TILAA UUTISKIRJE

Liittymällä postituslistallemme saat ensimmäisenä tietoa uutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista.