Sikke Sumarin Tomaattinen Soffritto

Sikke Sumarin Tomaattinen Soffritto

Sofrito tai soffritto on lähes jokaisen italialaisen pastakastikkeen, keiton ja monen muunkin ruokalajin alku. Tällä Sikke Sumarin maittavalla ohjeella sofrittosta tulee myös sinun keittiösi perusjalka!

Sofrito tai soffritto on lähes jokaisen italialaisen pastakastikkeen, keiton ja monen muunkin ruokalajin alku. Siihen kuuluu sipulia, selleriä, porkkanaa ja usein myös valkosipulia pienenpieneksi pilkottuna ja hyvässä oliiviöljyssä kuullotettuna. Siitä sitten jatketaan muilla aineksilla, usein tomaatilla ja yrteillä. 

Tämä ihana seos on myös yksi minun keittiöni perusjalka ja siksi innostuin, kun selasin suosikkikokkini Tommy Myllymäen keittokirjaa, jossa hän antaa maukkaan tomaatti sofriton ohjeen.

Ajattelin, että tätäpä vasta sopiikin kokeilla juuri nyt, kun tomaatit ovat kypsiä ja mehukkaita ja koska tämä kastike sopii melkein minkä kanssa tahansa. Kalan, lihan, pastan – kaikki käy.

 

NÄITÄ TARVITSET NELJÄLLE 

10 kypsää luumutomaattia

2 keltasipulia

5 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

6 timjaminoksaa lehdet riivittyinä

2 dl Terra Creta luomulaatuista oliiviöljyä

2 dl basilikanlehtiä

Suolaa ja mustapippuria myllystä

 

TEE NÄIN

Pilko sipuli, valkosipuli ja chili pieneksi silpuksi.

Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä ja kuori ne.

Kalttaaminen onnistuu, kun viillät ristiviillon tomaattien toiseen päähän, upotat ne 20 sekunniksi kiehuvaan veteen ja heti sen jälkeen jääkylmään veteen. Kuoret lähtevät näin melkein itsestään.

Poista tomaateista kovat kannat ja pilko ne. 

Lorota oliiviöljy laakean pannun pohjalle ja kuullota siinä sipulia, valkosipulia, chilisilppua ja timjamia muutama minuutti, ennen kuin lisäät pannulle tomaattikuutiot.

Anna kiehua hiljalleen ainakin vartti, että ylimääräinen neste haihtuu ja maku tiivistyy.

Revi basilika käsin suurpiirteisesti – älä leikkaa veitsellä. Se rikkoo makumolekyylit väärällä tavalla, usko pois!

Lisää lopuksi pannuun basilika, sekoita ja anna kiehua vielä hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Valmista tuli ja voit päättää mihin haluat tämän ihanan parhaassa oliiviöljyssä kypsennetyn kastikkeen käyttää.

Itse keitin pappardelle pastan ja nautin osan kastikkeesta samantien. Loput säästän ylihuomiseen, kun kypsennän uunissa kokonaisen kananpojan. Tämä tulee maistumaan herkulliselle sen kanssa. Näen jo silmissäni, kuinka pyyhin lopun kastikkeen suuhuni hyvällä juurileivän palasella!

TILAA UUTISKIRJE

Liittymällä postituslistallemme saat ensimmäisenä tietoa uutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista.